Hur kommer man igång med utdelningsaktier? Del 2 av 3.

 

Utdelningsaktier del 2

I mitt förra inlägg började jag att berätta hur man kommer igång med att spara i utdelningsaktier. Vi tittade på vad begrepp som sparhorisont, direktavkastning, utdelningshistorik och utdelningsandel betyder. Här är del två av hur man kommer igång med utdelningsaktier.

Bygg upp en portfölj

Aktieportfölj

Ett av de största misstagen som många småsparare gör är att köpa aktier i för få bolag. Det är inte ovanligt att bara äga några få aktier, eller rent av en eller två aktier. Den genomsnittlige svenske aktiespararen äger cirka 3 aktier. Det är på tok för riskabelt. Genom att köpa fler aktier sprider du på riskerna. Om ett visst bolag skulle råka ut för en negativ händelse, t.ex. att vinsten minskar drastiskt ett visst år, påverkar det inte ditt totala kapital så mycket om du har tillräckligt många aktier i portföljen.

Det handlar inte bara om risk i ett visst bolag. Genom att ha en tillräckligt bred aktieportfölj kan du även sprida risken över olika sektorer. Det kan vara dumt att bara äga teknikaktier till exempel (det vet alla som körde på den linjen innan IT-bubblan). Ett annat sätt att sprida risken är att köpa bolag av olika storlek, t.ex. Large Cap och Mid Cap. Vill du sprida risken ytterligare kan du köpa aktier på olika marknader, t.ex. i USA, men då får man komma ihåg att du utsätter dig för en valutarisk också. Dessutom hänger marknaderna samman mer eller mindre så blir det turbulens på världsmarknaderna kan du räkna med att samtliga innehav drabbas på vilken marknad de än befinner sig.

Samtidigt vill du troligtvis inte äga onödigt många aktier. Om du har för många aktier kan det vara tidsödande att följa vart och ett av bolagen och det kan vara svårt att se till att balansen mellan bolagen i portföljen hålls. En annan effekt av att äga ett väldigt stort antal aktier är att utvecklingen av portföljen då troligtvis liknar index mer och mer och då kan det vara enklare att bara köpa en indexfond.

Hur många aktier ska man köpa då? Aktiespararna rekommenderar att man köper 10 till 15 aktier, spridda på 5 till 6 olika branscher och det låter rimligt tycker jag. Om du har ett eller flera investmentbolag i portföljen kan du minska antalet aktier något eftersom investmentbolag i sig består av flera olika bolag och därmed uppnår du en större riskspridning jämfört med andra bolag.

Många som köper utdelningsaktier går in för att hitta de absolut bästa bolagen och räknar därför inte med att någonsin behöva sälja sina innehav. Om du följer den filosofin behöver du kanske inte heller hänga med i varje rapport och då gör det inte så mycket om antalet bolag i portföljen blir lite större. Jag skulle inte känna mig obekväm med drygt 20 bolag i portföljen. Hellre för många olika aktier än för få är väl kontentan.

Se över portföljen

Många utdelningsinvesterare köper som sagt bolag som de sedan behåller livet ut. Det har visat sig vara en bra strategi generellt sett. Genom att välja den strategin utsätts du inte för frestelsen att sälja av en aktie när den har stigit mycket i pris (ofta fortsätter den nämligen att stiga mycket efter det att du sålt).

Du behöver dock ställa dig frågan om det finns något läge där du säljer av ett innehav helt och hållet. En röd linje som många utdelningsinvesterare har är att en slopad utdelning leder till att innehavet säljs. Andra är ännu mer petiga och säljer om utdelningen sänks tillräckligt mycket eller om hen bedömer att utdelningsandelen passerat gränsen för vad som är hållbart i längden.

Det är inte alls fel att sälja en utdelningsaktie, men gör det inte för att försöka tajma marknaden om du inte är riktigt bra på just det (otroligt få personer kan den konsten). Det är däremot rent av bra att sälja en utdelningsaktie om du gör det för att köpa en ännu bättre utdelningsaktie. Varför ligga kvar i ett bolag som är sämre än en annat? Se bara till att du följer din strategi när du gör detta val så att du inte baserar beslutet på enbart känsla.

Allt eftersom du köper nya aktier får du även ställa dig frågan i vilket bolag du ska köpa. Om du redan är nöjd med bredden på aktieportföljen är det bara att ”fylla på” i de aktier som du redan äger. Ett sätt kan vara att sprida ut sparpengarna över samtliga bolag i portföljen och köpa lite i varje bolag. Nu när courtagekostnaderna hos många mäklare är så pass låg kan man göra på det viset. Om du har många bolag men sparar ett litet belopp varje månad kan det vara lämpligt att ”turas om” och köpa i vissa bolag en månad och i andra bolag nästa månad o.s.v.

Ett sätt som underlättar beslutsfattandet är att köpa fler aktier i de bolag som är värda minst i portföljen och sträva efter att varje innehav ska vara lika stort. På så vis ökar du innehavet i de bolag som under en viss period har gått in i en svacka. Då får du fler aktier för samma pengar.

Hur ofta ska man köpa?

Bild på klocka och pengar

Man har visat att ett regelbundet sparande ökar den riskjusterade avkastningen, Sharpekvoten. Orsaken är den att man genom att spara regelbundet undviker att köpa allt på eller nära en topp. För de flesta svenskar är det ett rimligt mål att köpa aktier en gång i månaden. Det bästa är om du direkt efter löning kan föra över det belopp som du anser att du kan avvara från lönekontot till aktiemäklaren. Du kommer att märka att du lyckas spara mycket mer på så vis jämfört med om du för över de pengar som du har kvar strax innan nästa löning. Genom att köpa aktier en gång i månaden uppnår du en utmärkt spridning på köpen över tid.

Disclaimer: Denna text ska inte ses som investeringsrådgivning utan utgör enbart mina personliga reflektioner. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

3 Sep 2018

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)